menu

Paleis het Loo

Apeldoorn 200 personen Paleis, Natuur, Exclusief

Meer dan 300 jaar woonden en werkten Oranjes op Paleis Het Loo. Wat begon als een jachtverblijf voor een stadhouder groeide uit tot een paleis voor een koning. Er werd verbouwd, gemoderniseerd, kunst verzameld en een tuin ontworpen. De Oranjes ontvingen er hun gasten, voor vertier en zaken. De tuinen werden gebruikt om in te flaneren en te genieten van exotische bloemen en planten. Binnen vonden koninklijke diners plaats, geserveerd op prachtige serviezen. 


Het paleis geeft een indruk van 300 jaar koninklijke bewoning. De vele kamers en zalen zijn in stijl ingericht. In de Oostvleugel worden serviezen, glaswerk en nieuwe aanwinsten getoond. Ook bevindt zich hier het Kanselarijmuseum. De Westvleugel wordt voornamelijk gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. In het Onderhuis bevinden zich het Melkkeldertje en de Schelpengrot. In het Melkkeldertje werden ooit zuivel en jams bereid. Ook werden hier bloemen geschikt in de Delfts aardewerken bloemenvazen. De Schelpengrot was de lievelingsplek van Mary II en gaf toegang tot haar privé-tuin.

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. Tijdens de Franse Revolutie woonde Lodewijk Napoleon een korte tijd op Het Loo en door zijn watervrees liet hij alle fonteinen en waterpartijen dichtgooien. Later zijn de tuinen weer teruggebracht naar het ontwerp van William & Mary, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. De berceau, een door haagbeuk overdekte loofgang, biedt een schilderachtige entourage voor een verkoelende zomerwandeling. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen. De tuinen behoren tot de mooiste van Europa.

Het Stallencomplex bestaat uit koetshuizen, stallen en de Prins Hendrik Garage. In de stallen was destijds plek voor 88 paarden. In de twee koetshuizen worden nu koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden getoond.

Een rijk en royaal verleden dat terug te zien is op Paleis Het Loo. Een bijzondere locatie; ook voor ontvangsten, diners, symposia en recepties.

Laat uw gegevens achter. Dan neemt Joyce van Rijkom contact met u op.