menu

Grote Kerk Apeldoorn

Apeldoorn 1.400 personen Historisch, Klassiek

De Grote Kerk in Apeldoorn is met recht een Koninklijke Locatie. De plaats van de kerk werd al in 1842 vastgesteld door Koning Willem 1 die een kerk dichtbij paleis ’t Loo wenste. Hij stelde ook de grond ter beschikking. In 1892 werd de huidige kerk in Renaissancestijl gebouwd op de fundamenten van de eerste kerk die door brand verloren was gegaan. Zowel koningin Wilhelmina als koningin Beatrix schonken een groot gebrandschilderd raam.

De Grote kerk is en wordt gebruikt door de Koninklijke Familie voor trouwen, dopen en voor normaal kerkbezoek. Ze hebben een eigen bank die niet door derden mag worden gebruikt. Exclusief de Koninginnebank zijn er 1400 zitplaatsen. Bijzonder zijn de trekstangen bij het dak van de kerk die het gebruik van dragende zuilen vrijwel overbodig maken. Voor wat betreft de akoestiek: het gebouw heeft een lange en luide galm die vooral door musici wordt geprezen. 

In de bijgebouwen achter de kerk bevinden zich verschillende zalen met een capaciteit van 30, 70, 150 en 250 personen. 

Aan het begin van de jaren ’60 werd de kerk ‘gemoderniseerd’ en het interieur half gesloopt. Tussen 1983 tot 1997 zijn zowel het kerkgebouw als de bijgebouwen schitterend (terug-)gerestaureerd, evenals het bekende Bätz-Witte orgel, één van de mooiste orgels van Nederland. De Grote Kerk beschikt over een eigen parkeerterrein, in de nabijheid bevindt zich nog een parkeergarage en aan de monumentale Loolaan mag gratis worden geparkeerd. Aan het einde van de Loolaan staat de bekende ’Naald’, precies 1000 meter van de ingang van de kerk. De Wijkgemeente Grote Kerk deelt zowel hoofd- als bijgebouwen graag met u behalve op de zondagochtenden en op Christelijke feestdagen; dan hebben we om 10.00 een kerkdienst.

Laat uw gegevens achter. Dan neemt Joyce van Rijkom contact met u op.