menu

Servies van Paleis het Loo in Hotel De Keizerskroon

In de hal van Bilderberg Hotel De Keizerskroon is sinds kort het porseleinen servies van koning Willem I te zien, afkomstig uit de collectie van Paleis Het Loo. De presentatie van het servies maakt deel uit van Paleis Het Loo on Tour, waarbij tijdens de vernieuwing en verbouwing een deel van de museumcollectie elders wordt getoond.

De Keizerskroon is als hotel nauw verbonden met de geschiedenis van Paleis Het Loo. Het was enige tijd eigendom van Koningin Wilhelmina en er verbleven bijzondere gasten, zoals Tsaar Peter de Grote en Keizerin Sisi. 

Het zogenoemde ‘Doorniks servies’ van koning Willem I bestond oorspronkelijk uit  meer dan 4.000 delen, waarvan er nu nog ongeveer 550 stuks in de collectie van Paleis Het Loo worden bewaard. In Hotel de Keizerskroon worden hiervan 16 onderdelen getoond, zoals een grote terrine, fruitmanden, zoutvaatjes en een mosterdpotje. 
Koning Willem I werd in 1815 ingehuldigd als eerste Oranje-koning. Hij bestelde dit servies bij de porseleinfabriek in Doornik (Tournai) in het huidige België. Het strak vormgegeven servies in Empire-stijl is versierd met een gekroonde ‘W’ in blauw. 
De reacties van de hotelgasten op het servies zijn heel positief; men vindt het verrassend om dit servies op deze plek  te kunnen bekijken.

Meer informatie:
bilderberg.nl/apeldoorn/hotel-de-keizerskroon en paleishetloo.nl/vernieuwing/on-tour